ORIENTALNA ZUPA Z OWOCAMI MORZA

Składniki (6 osób): 200 g krewetek białych vannamei,
300 g mieszanki morskiej (krewetki koktajlowe, ośmiorniczki, mięso małży),
500 g pieczarek,
1 awokado,
400 g pomidorów krojonych z puszki,
400 g mini kolb kukurydzy,
1 czerwona papryka,
1/3 żółtej i 1/3 czerwonej papryczki chili,
1 pęczek szczypiorku,
1 duża czerwona cebula,
2 szalotki,
1 główka czosnku,
2 limonki,
1 l bulionu warzywnego,
4 łyżki oleju,
400 ml mleka kokosowego,
3 łyżki sosu rybnego,
25 g pasty tajskiej z bazylią,
25 g zielonej pasty curry,
sól morska, świeży pieprz

Owoce morza rozmrażamy, oczyszczamy i doprawiamy solą i pieprzem. W dużym garnku na oleju podsmażamy przez 3 minuty obie pasty. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szalotki, posiekane papryczki chili, czosnek i smażymy jeszcze przez chwilę. Wlewamy gorący bulion i mleko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sosem rybnym i sokiem z limonek. Do wywaru dodajemy przygotowane wcześniej owoce morza, pomidory, kolby kukurydzy, ćwiartki pieczarek, paprykę pokrojoną w paski. Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 7-10 minut. Po przelaniu na talerze podajemy z plastrami awokado i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *