Propozycja na Walentynki  Eksplozja smaków
 Eksplozja smaków  Pikantny indyk, słodycz pomarańczy, chrupiące warzywa, dodatki które cieszą podniebienie oraz oko
 Pikantny indyk, słodycz pomarańczy, chrupiące warzywa, dodatki które cieszą podniebienie oraz oko 
Na 2 sałatki użyłam 2/3 ilości mięsa.
Składniki (2 osoby): 2 garście mix-u sałat (rukola, szpinak baby, lollo czerwone, lollo zielone),
2 pomidory,
½ czerwonej papryki,
14 zielonych oliwek i 14 czarnych,
2 małe pomarańcze,
2 garście orzechów pistacjowych,
2 łyżki pestek słonecznika,
1 garść kiełków buraka,
świeży pieprz
Dressing: 2 łyżki musztardy Dijon,
6 łyżek oliwy extra vergine,
8 łyżek bulionu warzywnego,
sól morska, świeży pieprz
Marynata do indyka (na 1 kg mięsa z piersi):
2 łyżki musztardy Dijon,
2 łyżki miodu,
2 łyżki oliwy extra vergine,
3 łyżki sosu sojowego,
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka płatków chili
Wszystkie składniki marynaty łączymy za pomocą rózgi. Dokładanie tak samo postępujemy ze składnikami dressingu. Pierś z indyka kroimy w 1-centymetrowe plastry, obtaczamy w marynacie i wkładamy na noc do lodówki. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 180 stopni C (góra, dół) przez 20 minut. Odstawiamy na bok. Na talerzach układamy mix sałat, pomidory pokrojone w ćwiartki, plasterki papryki, oliwki. Pomarańcze filetujemy. Lekko wystudzone mięso kroimy w paski i dokładamy do całości. Posypujemy obranymi i rozgniecionymi w moździerzu pistacjami, uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika i kiełkami buraka. Skrapiamy dressingiem i oprószamy świeżym pieprzem.
 
        
Najnowsze komentarze