DOMOWA PIZZA Z PIECZONĄ KARKÓWKĄ, OLIWKAMI I JALAPENO

Składniki (1 sztuka, blat o średnicy 32 cm):

Ciasto: 18 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
160 g mąki pszennej,
3 łyżki oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,
1/3 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli morskiej

Sos pomidorowy: 200 g passaty pomidorowej,
1 ząbek czosnku,
1/2 łyżeczki oliwy,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1/2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżki sosu tabasco sriracha,
sól morska, świeży pieprz

Dodatki: 100 g startego sera mozzarella,
7 plastrów pieczonej karkówki,
10 zielonych oliwek,
15 plasterków marynowanych papryk jalapeno,
½ czerwonej cebuli,
1 garść rukoli

Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie, łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy startym serem mozzarella. Dokładamy pieczoną karkówkę, oliwki, papryczki jalapeno oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Blat wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 20 minut. Po wyjęciu obsypujemy rukolą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *