MAKARON FUSILLONI Z PUREE Z DYNI HOKKAIDO, BOCZKIEM I SEREM KOZIM

Składniki (3-4 osoby): 200 g makaronu fusilloni,
200 g wędzonego boczku,
150 g sera koziego,
100 g startego parmezanu,
2 szalotki,
3 ząbki czosnku,
120 ml śmietanki 30%,
2 łyżki oliwy,
listki świeżego tymianku cytrynowego,
sól morska, świeży pieprz

Puree z dyni: 500 g dyni hokkaido,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
½ łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. Czosnek obieramy i wraz z dynią miksujemy na gładką masę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *