GULASZ WOŁOWY Z DYNIĄ HOKKAIDO I CUKINIĄ

Składniki (6 osób): 800 g wołowiny zrazowej dolnej,
750 g dyni hokkaido,
2 zielone cukinie (630 g),
2 żółte papryki (250 g),
2 marchewki (340 g),
3 białe cebule,
1 główka czosnku,
3 łyżki oleju,
1 łyżka masła,
1,5 l pikantnego bulionu warzywnego,
5 listków laurowych,
10 ziaren ziela angielskiego,
1 łyżka słodkiej papryki,
2 gałązki świeżego rozmarynu,
listki tymianku i tymianku cytrynowego,
½ łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz,
pieczywo do podania

Dynię przekrawamy w pół, wydrążamy pestki i włókna (nie obieramy). Wołowinę, paprykę i dynię kroimy kostkę, cukinię w półplasterki, marchew w plasterki. W dużym garnku na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła podsmażamy pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Następnie obsmażamy mięso do momentu aż z każdej strony stanie się brązowe i dodajemy pozostałe warzywa. Smażymy około 15 minut co chwilę mieszając i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i chili. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i rozmaryn. Dusimy na małym ogniu przez około 3 godziny wciąż mieszając do momentu aż wołowina przestanie być twarda. Gulasz podajemy gorący udekorowany listkami świeżych ziół z chrupiącym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *