DOMOWA PIZZA 4 SERY Z OWOCAMI MORZA

Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):

Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
145 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine + do posmarowania blachy,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej

Sos pomidorowy: 350 ml passaty pomidorowej,
1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka oliwy,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
½ łyżeczki cukru,
sól morska, świeży pieprz

Dodatki: 80 g startego sera mozzarella,
90 g sera radamer,
80 g miękkiej gorgonzoli,
2 łyżki startego grana padano,
300 g mieszanki owoców morza (kalmary, ośmiornice, omułki chilijskie, krewetki),
15 plasterków czerwonych papryczek jalapeno,
3 ząbki czosnku,
listki świeżej bazylii,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie rozmrażamy owoce morza. Oczyszczone doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy startym serem mozzarella i radamer. Na wierzchu układamy owoce morza i plasterki papryczek. Pomiędzy wkładamy kawałki sera gorgonzola i posypujemy startym grana padano. Blat wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy około 15 minut. Po wyjęciu dekorujemy listkami bazylii i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *