SAŁATA ZE SZPARAGAMI W PANKO, JAJKIEM I BAZYLIOWYM DRESSINGIEM

Składniki (2 osoby): 2 jajka ugotowane na twardo,
1 sałata rzymska,
2 garście szpinaku,
2 gałązki szczypioru,
12 pomidorków koktajlowych,
1 łyżka pestek słonecznika,
1 łyżka pestek dyni,
1 łyżka orzeszków ziemnych niesolonych,
sól morska, świeży pieprz

Szparagi w panko: 10 zielonych szparagów,
2 łyżki masła,
2 łyżki startego parmezanu,
2 łyżki panierki panko,
sól morska, świeży kolorowy pieprz

Dressing bazyliowy: ½ pęczka bazylii,
200 ml oliwy extra vergine,
1,5 łyżki octu winnego,
1 łyżka musztardy delikatesowej,
sól morska, świeży kolorowy pieprz

Wszystkie składniki dressingu łączymy za pomocą blendera i rozlewamy do miseczek. Sałatę rzymską kroimy w paski, dokładamy liście szpinaku, przekrojone w pół pomidorki koktajlowe, jajka oraz posiekany szczypior. Obsypujemy pestkami słonecznika, dyni i orzeszkami ziemnymi. Oprószamy solą i pieprzem. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu kładziemy plasterki masła, posypujemy startym parmezanem, panierką panko oraz solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 20 minut. Po wyjęciu układamy na sałacie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *