Składniki (3 osoby): 300 g świeżego łososia,
300 g makaronu soba,
60 g zielonej fasolki szparagowej,
4 zielone szparagi,
1 awokado hass,
20 g wodorostów wakame,
1 marchew,
½ świeżego ogórka,
12 pomidorków koktajlowych (mix),
1 sałata rzymska mini,
1 garść liści świeżego szpinaku,
1 garść rukoli,
1 garść listków świeżego szczawiu,
2 cm pora,
2 plastry czerwonej cebuli,
4 plasterki szalotki,
1/3 pęczka szczypiorku,
1/3 czerwonej i 1/3 zielonej papryczki chili,
2 ćwiartki limonki,
1 łyżka czarnego sezamu,
1 łyżka białego sezamu,
1 łyżeczka cukru,
sól morska, świeży pieprz
Sos: 4 łyżki sosu sojowego ciemnego,
2 łyżki octu ryżowego,
4 łyżki oleju sezamowego,
2 łyżki oliwy extra vergine
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą. Łososia oczyszczamy, odcinamy skórę, kroimy wzdłuż na 3 części i obtaczamy w sosie. Wkładamy do lodówki. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru do miękkości. Wodorosty namaczamy w misce w zimnej wodzie aż potroją swoja objętość i odsączamy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu i zalewamy zimną. Marchew i ogórka tniemy obieraczka do julienne. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce. Wszystkie składniki układamy jak na zdjęciu lub w dowolny sposób. Na wierzchu układamy zamarynowanego łososia. Resztą sosu oraz sokiem z limonki skrapiamy całość. Posypujemy sezamem. Na zdjęciu porcja dla 2 osób.
Najnowsze komentarze